• +31 648312308
  • info@schimmert.com

Schimmert.com

We zijn verheugd om je hier te verwelkomen, waar we je willen informeren en inspireren over alles wat met Schimmert te maken heeft. Of je nu een inwoner bent van dit prachtige dorp of gewoon geïnteresseerd bent in de rijke geschiedenis, cultuur en bezienswaardigheden van Schimmert, je bent op de juiste plek.

Ontdek de betoverende landschappen, verken de lokale tradities, leer meer over de lokale gemeenschap en blijf op de hoogte van spannende evenementen en activiteiten die hier plaatsvinden. We hopen dat deze website je een dieper inzicht geeft in het charmante Schimmert en je helpt om dit unieke deel van de wereld beter te leren kennen.

Of je nu op zoek bent naar praktische informatie, historische feiten, of gewoon wat inspiratie voor je volgende bezoek aan Schimmert, we hopen dat je hier vindt wat je zoekt. Neem de tijd om rond te kijken, te lezen en te genieten van al het moois dat Schimmert te bieden heeft.
Watertoren Schimmert
De oudste vermelding van Schimmert is, "Schimorta", maar in andere archiefstukken is het ook wel geschreven als Scinmottera en Schinmortera. De betekenis van de naam is niet geheel duidelijk. Het zou voort kunnen komen uit een samenstelling van de prefix schin/schim en de suffix mert. Het “mert” zou dan kunnen voortkomen van het Romaanse mortâriusdat "modderpoel" betekent. De prefix Schin duidt eveneens op een waterrijke omgeving. Een andere aanwijzing zou zitten in de stelling dat te Schimmert rond 50 v. Chr. een nederzetting van een Germaanse stam genaamd Sunici of Schineks te vinden zou zijn. Deze stam zou zijn naam gegeven hebben aan de nederzetting Schimorta.

Sjömmert

Oos Sjömmert is ein dörpke, dat lik os aan 't hart.
De witte boerderiekes zin ongerom getard.
Zets die dich op 't luifke mit riestevla en kook,
dan mos te saoves oetgaon mit taar aan de brook.